De afschaffing van de Vlaamse Energieheffing (Turteltaks)

Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=470596

22 juni 2017 - De start van de zomer werd opgeschrikt door een schokgolf die plots door het Vlaamse land trok. Het Grondwettelijk Hof had namelijk net een arrest geveld over de fel gecontesteerde Vlaamse Energieheffing, beter bekend als 'de Turteltaks'. Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat deze taks onwettig werd geïnd, maar gaf ook aan dat de al betaalde taksen niet meer konden teruggevorderd worden.

Deze uitspraak van het Grondwettelijk Hof betekende dus goed nieuws voor veel gezinnen die hun stroomfactuur plots met 100 euro zagen dalen. Deze uitspraak betekende natuurlijk ook dat minister Tommelein - minister van begroting en energie - naar andere manieren moest zoeken om de schuldenberg uit het verleden weg te werken. Althans, dat dacht iedereen!

Een minister van Begroting die schrikt van eigen cijfers

Het arrest van het Grondwettelijk Hof kon een grote impact hebben op het gevoerde energiebeleid, maar ook op de begroting van de Vlaamse Regering. Een week na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof verraste minister Tommelein de oppositie, maar ook de eigen coalitie, door in de pers mee te delen dat de schuldenberg uit het verleden toch niet zo hoog was als eerst gedacht. "Een minister van Begroting die schrikt van eigen cijfers", stelde Johan Danen vast.

 

Tijdens de plenaire ochtendvergadering van 28 juni probeerde Vlaams Volksvertegenwoordiger voor Groen, Johan Danen, te achterhalen waar die schuldenberg plots naartoe was. De Limburgse Volksvertegenwoordiger gaf ook aan wat Groen als oplossing ziet om de gevolgen van de afschaffing van deze Turteltaks op te vangen

Johan Danen vroeg zich tijdens het actualiteitsdebat af waar de schuldenberg plots naartoe was (beelden Vlaams Parlement)

Tags: 

Bijlagen: 

Datum agenda: 

woensdag, juni 28, 2017