Grote kans voor Limburg: laat ons ook op vlak van fietssnelwegen pioniersrol opnemen

Uit een studie van VITO blijkt dat de gezondheidswinst van fietssnelwegen tot 14 keer hoger is dan de bouwkost. Opvallend: de impact van kortere files, verminderde geluidsoverlast en gereduceerde CO2 werden niet eens in rekening gebracht. Als deze factoren wel ingecalculeerd zouden zijn, zou de balans nog positiever zijn.

Ook in Limburg zijn er plannen voor fietssnelwegen. Hoofdassen zijn de Noord-Zuid-as (Hamont-Achel – Gingelom) en de Oost-West-as (Lanaken – Tessenderlo). De Oost-West-as loopt grotendeels via de jaagpaden langs het Albertkanaal over een afstand van 60 kilometer. Ten noorden van Hasselt loopt de Noord-Zuid-as 45 kilometer over de oude spoorwegbedding van de Lijn 18 naar Hamont-Achel.

Een deel van de basisinfrastructuur ligt er al, maar er moet nog veel geïnvesteerd worden in veilige fietsoversteekplaatsen en ontbrekende stukken fietspaden. Zo zal het tracé ten zuiden van Hasselt, Gingelom bereiken via Alken en Sint-Truiden. Op dit gedeelte moet nog een aanzienlijk deel van de fietspaden worden aangelegd.

Bij dit dossier wint iedereen: we krijgen minder luchtvervuiling en meer mobiliteit

Laten we versneld werk maken van de verdere ontwikkeling van deze trajecten. “Limburg is altijd dé fietsprovincie bij uitstek geweest. Eerst door ons recreatief fietsroutenetwerk en door dit momentum nu aan te grijpen ook op vlak van fietssnelwegen. Ik doe dan ook een warme oproep om deze kans met beide handen aan te grijpen. Want bij dit dossier wint iedereen: we krijgen minder luchtvervuiling en meer mobiliteit. Fietsers zullen blij zijn met de betere infrastructuur en mensen, die toch voor de auto kiezen, met de afname van het aantal filekilometers.”

----------

Voor de volgende trajecten zijn er plannen gemaakt – Groen roept op tot versnelde uitvoering:

• F5 (Hasselt-Antwerpen) 
• F9 (Hasselt-Leuven) 
• F71 (Hamont-Achel – Gingelom) 
• F72 (Hasselt – Riemst) 
• F73 (Lanaken – Lommel) 
• F74 (As – Maaseik) 
• F75 (Hasselt – Bilzen) 
• F76 (Tongeren – Sint-Truiden)

Tags: 

Datum agenda: 

maandag, juli 17, 2017