'Neen tegen Langerlo' - Omdat Limburg beter verdient!

Op zaterdag 27 augustus organiseerden een aantal milieuorganisaties een protestactie aan de energiecentrale van Langerlo. Ook Vlaams Volksvertegenwoordiger Johan Danen nam deel aan deze protestactie omdat hij vindt dat Limburg beter verdient!

 

Waarom deze actie?

De steenkoolcentrale in Langerlo is sinds kort in handen van Graanul Invest, een Estse houtpelletfabrikant. Graanul Invest is van plan om de steenkoolcentrale om te bouwen naar een biomassacentrale en is onlangs gestart met de voorbereidingen voor deze ombouw.

Het op grote schaal opstoken van houtpellets in een omgebouwde steenkoolcentrale is nefast voor het klimaat. In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, is het grootschalig verbranden van hout niet CO2-neutraal. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de verbanding van hout is even groot als de hoeveelheid CO2 die door de boom werd opgeslagen. Bomen doen er ongeveer 30 jaar om de vrijgekomen CO2 te neutraliseren.

Met een fractie van deze middelen, kunnen er meer duurzame jobs worden gecreëerd die na 10 jaar ook nog in Limburg blijven!

Het opstoken van houtpellets is niet alleen nefast voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van de Vlaming. Om rendabel te zijn, heeft de omgebouwde energiecentrale de komende 10 jaar nood aan 2 miljard euro subsidie.Van geld door de schoorsteen jagen gesproken!

Net zoals de milieuverenigingen is Johan Danen ervan overtuigd dat Limburg beter verdient: met een fractie van deze middelen, kunnen er meer duurzame jobs worden gecreëerd die na 10 jaar ook nog in Limburg blijven! 

 

 

 

Tags: 

Datum agenda: 

zaterdag, augustus 27, 2016